Blog 5: It is all about the money and priorities!

Dagelijks inspireren cliënten mij met hun verhalen en af en toe vraag ik mezelf af hoeveel ellende een mens kan dragen. Zo ingrijpend, hartverscheurend, verdrietig en soms gewoon een beetje (heel) dom… daar kan ik eindeloos veel blogs over schrijven, hopende dat iemand er op welke manier dan ook maar iets aan heeft. Maar uiteraard hebben wij ook een “gewoon” leven met onze ups en downs, ingrijpende veranderingen en zijn we af en toe een beetje dom en/of impulsief. En al staat er heel veel bomen hier tegenover en grenst er een sloot aan de achtertuin, een geldboom heb ik nog niet gevonden noch geld als water om in te zwemmen.

Toen ik enige tijd geleden op mijn privé Facebook iets postte over een discussie binnen ons gezin over het al dan niet aanschaffen van een puppy, verbaasde mij een opmerking over de hoge kosten die een huisdier met zich meebrengt en die wij hopelijk al hadden berekend. Derhalve deze keer een blog over onze eigen situatie temeer omdat ik die ook regelmatig in praktijk tegen kom en wellicht voor mensen herkenbaar is.

Net als bij heel veel andere zaken, is de aanschaf van een huisdier een kwestie van prioriteiten stellen, keuzes maken en inzicht in zowel emotionele als financiële consequenties van een dergelijke beslissing. Want los van welk ras iemands voorkeur heeft en of men überhaupt een dier in huis wil die bij regen en ontij uitgelaten moet worden, verhaart, je vloer besmeurt met natte pootjes en in het ergste geval je huisraad sloopt, is er inderdaad ook een kostenaspect dat meespeelt en op korte en lange termijn in je budgetplan (= overzicht tussen inkomsten enerzijds en alle uitgaven en reserveringen anderzijds) moet passen. Want alleen met de aankoop van zo’n beestje ben je er niet (en dat is overigens een fikse aanslag op je budget!). Je kunt het, net als bij een baby-uitzet zo gek maken als je zelf wilt, maar de basis heeft zo’n pup toch nodig, te denken aan een mand, bench, riem etc. Al kun je door een avondje internetten en zoeken op Marktplaats soms tientallen euro’s besparen. Ook de diverse kortingscodes kunnen leuke besparingen opleveren.

Maar dan begint het pas. De dag breekt aan dat je je nieuwe pup mag ophalen en binnen een paar dagen is het eerste bezoek aan de dierenarts een feit. Inentingen, verzekering, puppycursussen en dergelijke volgen en zo’n vrolijke viervoeter wil toch ook eten. Wil je op vakantie of een weekendje weg, zal je de hond moeten meenemen (hiervoor wordt bijna altijd een toeslag berekend) of de hond in een pension moeten doen (gemiddeld € 10,- per dag). Afhankelijk van de grootte c.q. ras wordt er gerekend met zo’n € 100,- per maand die een hond aan kosten met zich meebrengt. Een kostenpost waar menigeen toch serieus rekening mee moet houden.

Laatst hoorde ik in een tv-programma over financiële problemen de coach “simpelweg” zeggen dat er dan maar 1 of meer honden/ poezen weg moesten. Ik begrijp de redenatie dat inkomsten en uitgaven in balans moeten zijn maar om nu de opzegging van het abonnement op de Donald Duck gelijk te stellen met het wegbrengen van je huisdier naar een asiel gaat mij iets te ver, ook al heb je een onevenwichtige financiële balans en zijn er schulden. Stel derhalve altijd een prioriteitenlijst op! Waar kun je op bezuinigen en waar zou je juist offers voor willen brengen? Zijn er goedkopere alternatieven? Want let wel, de deurwaarder uit blog 4 bijt niet als rekeningen worden betaald. Maar indien de financiële balans dermate uit de hand loopt, kan hij wel (met vonnis) beslag leggen op de inboedel, inclusief huisdieren!! Mijns inziens onbegrijpelijk want zo’n diertje levert niks op, ergo het kost geld (pension, asiel etc.) maar zo is nou eenmaal de wet.

In ons geval wilden wij al langere tijd stoppen met roken. Enerzijds om gezondheidsredenen, anderzijds het financiële aspect. Een simpel rekensommetje resulteert in een besparing van circa € 240,- per maand zodat er ruimte is ontstaan in ons budget. Niet meer roken en verplicht een aantal keren per dag beweging buiten dus het abonnement op de sportschool kan er ook uit (al is dat voor ons niet van toepassing, geen abonnement). Zo ontstaat er dus zelfs lucht, letterlijk en figuurlijk. Hetgeen een leuk argument was in de discussie;-)

Tijdens gesprekken merk ik vaak hoe moeilijk mensen het vinden om een bepaald gedrag en/of uitgavenpatroon te veranderen. Alleen als de cliënt zélf overtuigd is dat er iets structureel veranderd moet worden, heeft het kans van slagen (zoals in een eerder blog vermeld, een WSNP –traject is op lange termijn alleen succesvol als hij/zij zijn/haar gedrags- en uitgavenpatroon verandert en inzicht krijgt in zijn/haar financiële balans en bewuste keuzes maakt).

Onze vrolijke viervoeter maakt in ieder geval dat wij graag een “offer” brengen, de lusten zijn vele malen gezelliger én gezonder dan de lasten. But it’s all about the money and priorities!