Blog 7: Everything happens for a reason

Waarschijnlijk staat de kerstboom nog in de woonkamer al is de bankrekening wellicht enigszins uit balans door financiële aanslag van de afgelopen feestdagen. Misschien overdenk je wat het afgelopen jaar je gebracht heeft of bedenk je wat je aankomend jaar anders zou willen of moeten doen nu de jaarwisseling voor de deur staat.

De dag voor kerst had ik cliënten op kantoor waarbij meneer op enig moment zei “nothing happens without a reason” en ik denk dat hij de spijker op zijn kop sloeg. Zeker in de kersttijd deed het me ook herinneren aan teksten uit Jesaja, die ik ergens gememoriseerd had. De meeste dingen gebeuren niet voor niks, al wil ik zaken niet bagatelliseren en zijn er natuurlijk vreselijke dingen die mensen overkomen waar ze niet om gevraagd hebben, wat ze niet verdiend hebben, waar ze part noch deel aan hebben en die geen enkel nut lijken te dienen. Maar ook van negatieve ervaringen kun je leren en word je soms een rijker mens. Echter is rijkdom een betrekkelijk begrip en moet je het in de juiste context weten te zien.

Deze mensen (echtpaar met 2 jongvolwassen, thuiswonende kinderen) hadden jaren geleden alles waar de meeste mensen van dromen: een goedlopend bedrijf, een riante woning met alles erop en eraan, prachtige kinderen en drommen vrienden die op alle feestjes van de partij waren. Tot op enig moment het noodlot toesloeg: de belangrijkste opdrachtgever liep weg en de hypotheek leek in geen verhouding te staan tot het reguliere inkomen en doordrenkt met malafide clausules, de boekhouder een oplichter etc. Gevolg: schulden liepen in sneltreinvaart op mede door de torenhoge kosten en bestuursrechtelijke premies die werden opgelegd, een faillissementsaanvraag volgde, huis en bezittingen werden verkocht en uiteindelijk werd het faillissement wegens gebrek aan baten opgeheven. Maar niet alleen financieel was dit gezin alles kwijt. Alle zogenaamde vrienden die zich altijd tegoed hadden gedaan aan drankjes, hapjes en dinertjes waren in geen velden of wegen meer te bekennen. Geen uitgestrekte hand, geen uitnodiging voor een etentje. Nee, sterker nog; sommige mensen en instanties probeerden er zelfs nog van te profiteren (bijvoorbeeld de curator – die nota’s als ware er met een hark geschreven – indiende maar ondertussen mogelijkheden tot schuldenverlichting onbenut liet ).

Thans zijn we een aantal jaren verder en knokt het gezin om de schulden af te lossen en hun inkomsten en uitgaven weer in balans te krijgen, waarbij schuldeisers lang niet altijd redelijk zijn en cliënten dwingen tot wurgregelingen om de schulden af te lossen met het excuus dat ze anders maar de schuldsanering in moeten. Geen makkelijke opgaaf maar ze gaan ervoor.

Een hele vervelende ervaring maar dit gezin laat zien dat rijkdom ook in hele andere dingen kan zitten. Vaak wordt gezegd dat met geldzorgen ook de liefde de deur uitgaat. Dat is bij deze mensen zeker niet het geval. Al zijn meneer en mevrouw geen pubers meer, de verliefdheid spat er vanaf. Veel kinderen zouden in een dergelijk geval hun eigen leventjes opbouwen, maar deze 2 jong volwassenen knokken samen met hun ouders om de financiële balans weer in evenwicht te krijgen en steunen hen in alles en klagen niet. Zelfs toen maandenlang de verwarming was afgesloten en er dus koud gedoucht moest worden, is het niet bij ze opgekomen om te vertrekken. Misschien heeft het gezin in het verleden niet altijd de juiste financiële keuzes gemaakt, maar dit verdient naar mijn mening respect. Geluk in kleine dingen en bovenal gelukkig met elkaar!

De gesprekken met cliënten, waaronder dit lieve gezin, maakt dat ik regelmatig mijn eigen leven overdenk en probeer te relativeren. Ik voel me een rijk en gezegend mens, niet in mijn portemonnaie maar met een liefhebbend echtgenoot, kinderen, geweldige (schoon-)ouders en een paar fantastische vrienden maar ook bijzondere cliënten, die op mijn pad zijn gekomen.

In praktijk zie ik dat wanneer mensen geluk in kleine dingen weten te waarderen, rijkdom in bredere context weten te zien, er nieuwe energie ontstaat en creatieve oplossingen worden gevonden, besparingen worden gerealiseerd en er een (hernieuwde) gezonde, financiële balans hervonden wordt.

Ik wens iedereen een goed uiteinde en fantastisch 2016 met geluk in kleine & grote dingen en een gezonde, evenwichtige, financiële balans!