Blog 19: Financiële A.P.K.

Eigenlijk vinden we het heel normaal om jaarlijks of iedere x aantal kilometers onze auto een onderhoudsbeurt te geven, al dan niet verplicht (A.P.K.). Ergo, indien je verzuimt deze algemene periodieke keuring tijdig te laten verrichten,  kun je zowel van politie als R.D.W. een boete ontvangen. Ook als je ziek bent geweest, kijkt niemand vreemd op als er een na-controle volgt. Maar waarom wordt er dan zo weinig aandacht geschonken aan de nazorg en voorkoming van herhaling bij financieel ongezonde situaties?

Op het moment dat iemand aanklopt bij een financieel hulpverlener, zal deze alles in het werk stellen om hem/haar weer financieel stabiel en gezond te krijgen. Daarbij is het essentieel om gezond gedrag aan te leren, het te laten beklijven en de intrinsieke motivatie om op een verantwoorde manier met geld om te gaan, te vergroten. Immers, als je stopt met bepaalde uitgaven omdat het “moet” van de budgetcoach, bewindvoerder of schuldhulpverlener is de kans heel groot dat hij/zij weer terugvalt in zijn/haar oude gedrag. Er zal dus een gedragsverandering moeten plaatsvinden, inzicht moeten worden verworven en zich bewust worden van zijn/haar eigen valkuilen.

Aan het einde van ieder traject houd ik altijd contact met mijn cliënten. Een telefoontje, een appje of een kop koffie. Sommige cliënten hebben in korte tijd een ware metamorfose doorgemaakt en zijn echt supergoed bezig. Ze zijn door een moeilijke periode gegaan maar hebben het zonlicht aan het einde van de tunnel gezien en willen die donkere, financieel sombere tijd nooit meer meemaken. Anderen hebben er meer moeite mee om allerlei verschillende redenen. De één is zo euforisch na jarenlang achtervolgd te zijn door incassobureaus, gerechtsdeurwaarders en saldo tekorten dat ze onbewust toch weer teveel geld uitgeven. Of men vindt dat men te lang “gestraft” is en nu weer een “cadeautje verdiend”.  Weer een ander komt weer in de verleiding om teveel geld uit te geven door zijn/haar omgeving.

Vergelijk het met een jarenlang rijden in oud, krakkemikkig barreltje waar iedere keer problemen mee zijn. En dan plotseling krijg je de kans om in een fonkelende, supersnelle sportauto te stappen. Dan trap je onbewust het gas net even iets te ver in. Als dat een enkele keer gebeurt maar je de envelop met de bekende paarse balk van het C.J.I.B. opent én op tijd betaalt, is het (weer) een eye-opener. Als je de post echter niet opent, wordt het al snel een héél duur ritje, welke grote gevolgen kan hebben.

Zo weet ook één van mijn cliënten. Alles leek “genezen” te zijn: een kloppend budgetplan, een aflossingsregeling met alle schuldeisers en op korte termijn een schuldeloze toekomst in het vooruitzicht. Gelukkig kan ik zeggen dat ik met de meeste cliënten een vrij open relatie heb en iets in me zei dat het té stil was. Ik heb aangedrongen op een gesprek en mijn gevoel bleek juist te zijn. Post was wederom niet geopend, bankafschriften niet gecontroleerd en automatische incasso’s bleken niet geïncasseerd te zijn wegens teveel cash-opnames en pin-betalingen. De redenen voor deze persoon waren voor hem/haar moverend maar de consequenties vrij drastisch. Opnieuw lag er loonbeslag en zijn er nieuwe achterstanden ontstaan. Deze persoon schaamde zich rot dat hij/zij opnieuw in zijn/haar eigen valkuil was gestapt. Ik ben blij dat we het samen opnieuw hebben kunnen oppakken en de schuldeisers hun medewerking hebben verleend en nieuwe regelingen getroffen konden worden. Deze keer iets minder vrijblijvend en derhalve hebben we budgetbeheer ingezet om de financiële gezondheid te waarborgen.

Budgetcoaching, budgetbeheer, bewindvoering… natuurlijk is het niet kosteloos maar het verdient zich meestal heel snel terug als je kijkt naar de kosten die aanmaningen, debetrente, incasso- en proceskosten met zich meebrengen. Naast de enorme hoeveelheid stress, relatieproblemen en slapeloze nachten die het kost.

Dus vraag je af of je af en toe eens af of een financiële A.P.K. niet raadzaam zou zijn.